Všeliek za Trnavou.

Autor: Zuzana Droběnová | 15.4.2015 o 10:38 | Karma článku: 3,39 | Prečítané:  684x

Dokončujúc pólkruh pravideľnej prechádzky so psom som uvidela akési kýble na roli. Nič nezvyčajné to na prvý pohľad nebolo. Až kým som neprišla bližšie...

Keď som prechádzala priamo okolo nich, všimla som si , že na kýbloch je niečo napísané fixou.  Dno bolo vyrezané a kýbel slúžil iba ako akási ochrana na niečo čo je zasadené v jeho strede. 

" SOM RAKYTNÍK DAJTE MI ŠANCU NA ŽIVOT"  

" TRI ROKY SA SNAŽÍM PREŽIŤ A VŽDY NÁM TO NIEKTO POKAZÍ"

"SOM RAKYTNÍK REŠETIAK VYGOOGLI SI NÁS A NECHAJ NÁS ŽIŤ "

"SOM TU NOVÝ"

Odkazy ľudstvu..zaiste efektívne kedže polovica z týchto sadeničiek už nebola na mieste. 

 

A samozrejme som goooglila aj ja, a hľa toto sú moje zistenia o tejto rastline: 

je to úžitkovo-okrasná rastlina a je nenáročná na pestovanie a odolná voči mrazom ( človeku nikoli). A konzumácia týchto oranžových plodov lieči žalúdočné ochorenia aj vredy, hojí sliznice plúc a priedušiek, prospieva kĺbom a lieči reumu, dnu a daľšie ochorenia. Výrobky z týchto plodov priaznivo pôsobia pri úprave  vysokého krvného tlaku. Rakytníkový olej pri vonkajšom použití hojí rany, popáleniny, zapareniny a takmer všetky kožné ochorenia. Konzumácia týchto plodov sa  využíva ako ochrana pred infekciami. Účinné látky obsiahnuté v plodoch posilňujú zrak, pôsobia proti skleróze a spomaľujú starnutie. Z plodov možno vyrobiť koncentrát šťavy, získať vysoko hodnotný olej a výlisky, ktoré sa môžu použiť na prípravu čajov alebo aj ako prísada k musli.

Tieto plody sú zdrojom vitamínu E (dokonca najviac zo všetkých rastlinných plodov). Ďalej vitamínu C, P a betakaroténu. Provitamínu A, skupiny vitamínov B, tuku a organických kyselín. Pri spracovaní týchto plodov na džemy a iné výrobky, kde sa využíva celá bobuľa, získaný produkt má vysoký obsah draslíka, fosforu, horčíka, vápnika a sodíka. 

Vraj jedna oranžová bobuľka obsahuje dennú dávku vitamínu C. Konáre a listy sa sušia a používajú sa vo forme nálevu pri prechladnutí, nádche. No najnovšie výskumy ukázali  pri používaní kôry z rakytníku, vďaka obsahu serotonínu aj proti nádorovú aktivitu. Rovnako slúžia na umývanie vlasov, na ich spevnenie a spomalenie vypadávania.

 Chuť týchto plodov sa opisuje ako jemne kyselkavá. V receptoch ma najväčšie využitie v Ruskej kuchyni ( to asi vďaka tej odolnosti voči mrazu). V tej je využívaný už v spomínaných džemoch či šťavách. No zaujimavé je taktiež sladké vitamínové maslo, či rôzne omáčky, ktoré sa vraj vynikajúco hodia k mäsovým či zeleninovým pokrmom. V neposlednom rade za zmienku stojí aj rakytníkové víno, ktoré po ročnom dozretí má nadobudnúť jemnú ananásovo-medovú chuť.  

 

Ak sa mi podarí tak si zasadím túto "zázračnú" rastlinu aj ja doma. No na jej dary - plody budem čakať 3-4 roky. Snáď sa dočkám..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Ficov statusový symbol, amnestie a El sexico (Schutzov týždeň)

Fico je absolútne raritný otvorenosťou a vytrvalosťou, s akou vozí štátnu radkyňu.

KOMENTÁRE

Zničia raz naše deti svet?

Do 20 rokov má zmiznúť takmer polovica pracovných miest.

SVET

Pre deti vo svete bol rok 2016 zlý, jeden z najhorších

Na celom svete je ohrozených takmer pol miliardy detí.


Už ste čítali?